12. Sınıf Türk Edebiyatı Kitabı Cevapları – Lider Yayınları 2013-2014- 4. Ünite Ölçme ve Değerlendirme Soruları – Sayfa 218-221
Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatının Genel Özellikleri
SAYFA 218
1. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere uygun kelimeleri yazınız.
• Bu öykü türünün edebiyatımızdaki ilk temsilcisi Sait Faik Abasıyanık’tır. Dünya edebiyatında, Rus yazar Çehov’un öncüsü olduğu, anlatımı olaya yaslandırmayan, geleneksel anlamda serimi, düğümü, çözümü olmayan bu öykü türüne durum öyküsü denir.
2. Aşağıdaki cümlelerin bildirdiği yargılar doğru ise karşılarına “D”, yanlış ise “Y” yazınız.
• Bilge Karasu, “Yeni Yalan Zamanlar”da büyük ölçüde kadın sorunlarını somutlayıcı bir tutumla yansıtmaya çalışmıştır. ( D )
• Romanlarında bilinç akışı, iç monolog gibi yeni anlatım teknikleriyle kendine özgü bir yol bulan Adalet Ağaoğlu’nun ilk romanı, “Ölmeye Yatmak”tır. ( D )
• Oğuz Atay’ın “Tutunamayanlar” romanı, ele aldığı konu, konuyu işleyiş tarzı ve kullanılan yeni anlatım teknikleri bakımından dikkate değer nitelikler taşır. ( D )
• Yusuf Atılgan’ın “Anayurt Oteli” adlı romanı, aynı otelde kâtiplik yapan Zebercet adlı kahramanın ruhsal dünyasının açığa çıkarılması üzerinde şekillenir. ( D )
3. Türk öykücülüğünün özelliklerini kavramak istiyorsak öncelikle bu üç yazarımızı çok iyi tanımamız
gerekir. Abdullah Efendi’nin Rüyaları’yla………..Ekmek Kavgası’yla………………..Şişhane’ye Yağmur Yağıyordu’yla……………………….Cumhuriyet Dönemi öykücülüğünde önemli yeri olan sanatçılar arasında sayılır.
Bu parçada boş bırakılan yerlere getirilmesi gereken yazar adları aşağıdakilerin hangisinde sırasıyla verilmiştir?
A) Ahmet Hamdi Tanpınar – Orhan Kemal – Haldun Taner
B) Haldun Taner – Ahmet Hamdi Tanpınar – Orhan Kemal
C) Orhan Kemal – Ahmet Hamdi Tanpınar – Haldun Taner
D) Ahmet Hamdi Tanpınar – Haldun Taner – Orhan Kemal
E) Haldun Taner – Orhan Kemal – Ahmet Hamdi Tanpınar
(2006/ÖSS)
CEVAP: A (Ahmet Hamdi Tanpınar – Orhan Kemal – Haldun Taner)
4. Cumhuriyet Dönemi oyun yazarlarındandır. Edebiyata şiirle başlamış, daha sonra öykü ve tiyatro türünde de yapıtlar vermiştir. Edebiyattaki ününü tiyatrolarıyla kazanmıştır. Tiyatro alanında tanınmasını sağlayan yapıtı, konusunu Babil efsanesi Gılgamış’tan alan “Tanrılar ve insanlar” piyesidir. Tiyatro yapıtları arasında “Hürrem Sultan, Karacaoğlan, Atçalı Kel Mehmet ve Ölü Kentin Nabzı” da sayılabilir.
Bu parçada tanıtılan yazar aşağıdakilerden hangisidir?
A) Recep BilginerB) Orhan AsenaC) Necati Cumalı
D) Refik ErduranE) Haldun Taner
(2007/ÖSS)
CEVAP: B (Huzur – Ahmet Hamdi Tanpınar)